Hoe kies ik mijn vloer?
Laminaat
Laminaat is in verschillende kwaliteiten verkrijgbaar. Dit word uitgedrukt in slijtklasse, om het makkelijk te houden gebruiken we de dikte van het laminaat om de kwaliteit aan te geven (dit geld niet voor alle laminaatvloeren maar wel voor ons assortiment). Alle laminaatvloeren op onze site zijn vloeren uit het hogere kwaliteitssegment. De echte toppers uit hun eigen klasse maar voor een scherpe prijs!
Laminaat van 7 mm dik adviseren wij te gebruiken voor licht huishoudelijk gebruik, denk hierbij aan de verdiepingen in een woonhuis waar over het algemeen minder met schoenen word gelopen en waar ook minder vuiligheid zoals zand terecht komt.
Laminaat van 8 mm dik of nog dikker is geschikt voor zwaar huishoudelijk en licht project gebruik, denk aan de begane grond in een woonhuis of een kleine winkel of salon. Dit zijn vloeren met een sterkere slijtlaag die daardoor minder gevoelig zijn voor krassen maar ook deuken.
Ook zijn er verschillende soorten kliksystemen op de markt. In de hoofdlijnen is dit niet zo heel spannend en beïnvloed het alleen de manier van leggen. Echter in extreme gevallen moet het kliksysteem afgestemd worden op de ondervloer en de basisvloer (de constructie vloer van uw woning). Gelukkig hoeft u zich daar bij Snoeren Klus en Design geen zorgen over te maken, alle laminaat vloeren in onze website zijn voorzien van de breedst inzetbare kliksystemen van de hoogste kwaliteit.
Een deel van onze laminaat vloeren zijn ook nog eens waterbestendig! Dit komt door een revolutionaire techniek waarbij de toplaag door loopt in de vellingkant van de vloer. Voorheen werd deze vellingkant gefreesd en vervolgens met een bepaalde kleur gespoten. Hierdoor ligt de dragende kern van het laminaat bloot. de dragende kern bestaat uit met lijm geperste houtvezels die vocht absorberen. Door de "Pressed Bevel" techniek waarbij de toplaag door loopt de vellingkant in word ook de vellingkant afgedicht tegen vocht.
Ondervloeren
De ondervloer is niet iets waar makkelijk over gedacht mag worden. De juiste ondervloer en kwaliteit is minstens net zo belangrijk als de kwaliteit van de vloer zelf. De verkeerde ondervloer kan resulteren in een (ernstig) verkorte levensduur van uw vloer of onaangename gebruikseigenschappen zoals veel loopgeluid of vering.
De eerste vraag die van belang is bij het kiezen van de ondervloer is wat voor basisvloer u heeft. Heeft u een strakke betonnen basisvloer, dan adviseren wij een dunne druk vaste ondervloer hierdoor ontstaat er zo min mogelijk vering en ook geen onnodige luchtruimtes tussen laminaat en basisvloer. Dit zou namelijk onnodig veel loopgeluid kunnen veroorzaken.
Heeft u te maken met een houten (planken) basisvloer word het een compleet ander verhaal. Een houten basisvloer is haast onmogelijk om vrij te krijgen van loopgeluid. Dit heeft er mee te maken dat er relatief veel vering in deze vloeren zit en ook luchtruimte tussen de planken en onderliggend plafond, dit tref je vaak aan in oudere huizen waar de isolatie niet aan de moderne maatstaven voldoet. deze luchtruimtes geven een klankkast effect waardoor loopgeluid versterkt word. Hier kunt u het beste een vezelplaat ondervloer toepassen, dit zijn de welbekende groene plaatjes van de bouwmarkt. Echter zijn deze groene platen er ook in verschillende diktes en hardheden te verkrijgen. over het algemeen is het zo dat hoe dikker en hoe harder de plaat is, hoe stabieler en stiller de vloer uiteindelijk word, al heeft dit wel even tijd nodig na het leggen omdat de ondervloer "ingelopen" moet worden. De ondervloer zal zich dan gaan vormen naar de ongelijkheden in de basisvloer.
Onderburen? Geen probleem! Er gaan veel verhalen rond dat wanneer je in een woning woont met onderburen dat een laminaatvloer geen optie is in verband met geluidsoverlast voor de onderburen. Dit is onjuist, wanneer de onderburen geluidsoverlast ervaren wanneer u een laminaatvloer heeft is dit vaak te wijten aan de ondervloer. Er zijn namelijk ondervloeren met een 10Db normering, 10 Decibel verbeterend geluid naar beneden. Dit zijn TÜV gekeurde ondervloeren en zijn vaak volgens het huurcontract of door de VVE vastgestelde regels een vereiste zijn om een zwevende vloer te mogen leggen. Deze ondervloeren kunnen ook zeer geschikt zijn voor op de 1e verdieping in een woonhuis wanneer er vaak kinderen boven spelen. In onze webshop kunt u per ondervloer terug vinden of deze aan de 10 Db normering voldoet en dan stellen wij ook een TÜV certificaat ter beschikking mochten er in de toekomst onverhoopt geschillen ontstaan met omwonende.
Wat tegenwoordig misschien nog wel de belangrijkste eis aan een ondervloer is of dat deze geschikt is voor vloerverwarming (en koeling). Is uw ondervloer niet geschikt voor vloerverwarming, dan loopt u risico op onnodig hoge stookkosten en een koude woning in de winter. Is uw ondervloer niet geschikt voor vloerkoeling, dan loopt u risico op vochtschade door condensvorming onder het laminaat.
Bij veel ondervloeren is tegenwoordig een dampscherm geïntegreerd. Heeft u bijvoorbeeld een groene plaat ondervloer dan is deze nog niet voorzien van een dampscherm. U dient dan zelf eerst een dampscherm te leggen op uw basisvloer alvorens het leggen van de ondervloer. Mocht u in de toekomst problemen krijgen met uw vloer zal de fabrikant uw klacht ongegrond verklaren omdat de problemen veroorzaakt worden door optrekkend vocht uit de basisvloer.
Plinten
Plinten zijn er in allerlei soorten en maten, maar alle plinten delen 1 functie en dat is de expansie ruimte van de vloer en/of het onderste stukje onafgewerkte muur bedekken.
De meest voorkomende plint is toch wel de MDF muurplint. Deze plint kan gegrond, gelakt of bekleed met een decorfolie matchend met de vloer zijn. Ook zijn er verschillende hoogtes en diktes mogelijk. De hoogte van de plint is vaak een optische keuze maar kan ook beïnvloed worden tot hoe ver de muur naar beneden netjes is afgewerkt. De MDF plinten in onze webshop zijn slechts een greep uit wat wij kunnen leveren, denk hier bij aan verschillende RAL-kleuren gelakte plinten maar ook plinten met een sierkraaltje om een klassiek effect te creëren. Staat uw plint er niet tussen? Neem dan vooral Contact op met ons!
Bij een zwevende vloer ontkomen we niet aan het gebruik van plakplinten of deklijsten. Daar waar een MDF plint tegen de muur niet mogelijk is, zoals rondom deurkozijnen of tegen dorpels zal toch de expansie ruimte van de vloer afgedekt moeten worden om tot een mooi afgewerkt resultaat te komen. Vaak worden deze plekken waar een MDF plint niet mogelijk is afgekit, bij een verlijmde vloer die niet meer kan uitzetten of krimpen is dat een perfecte oplossing om zaag en snij imperfecties weg te werken. Echter bij een zwevende vloer word de vloer beperkt in zijn uitzetten en krimpen waardoor de vloer bol kan gaan staan en kraken, dit is natuurlijk zeer ongewenst. Dus ondanks dat afkitten misschien een strakker resultaat geeft dan plakplinten of deklijsten, raden wij dit sterk af. Indien er problemen ontstaan met uw vloer en deze is afgekit zal iedere fabrikant uw klacht ongegrond verklaren omdat de vloer niet vrij is om te kunnen uitzetten en krimpen.
Profielen
Soms volstaan bovenstaande plinten niet om tot de juiste afwerking te komen. Denk hierbij aan afwerking van een trap, deurmat, onderbreking (dilatatie) in de vloer of bij dorpels die te laag zijn voor een plakplint. Zo adviseren wij in de basis om bij een trap een Duo-hoeklijn te gebruiken, bij een deurmat en een lage dorpel een 10mm hoeklijn en bij een onderbreking een dilatatie profiel. al deze profielen zijn er in verschillende lengtes en kleuren. Kunt u in de webshop niet het juiste profiel vinden, Neem dan vooral Contact op met ons!
Deurmatten
Een goede deurmat is van essentieel belang om de levensduur van uw vloer te verlengen. Ook scheelt het natuurlijk een hoop schoonmaak werk. Om het simpel te houden verdelen we deurmatten even in twee categorieën, droogloopmatten en schoonloopmatten. Zoals de namen al zeggen is de ene mat bedoeld om uw schoenen te drogen door een hoog absorberend vermogen en de andere om uw schoenen te reinigen door een hoog schurend vermogen. Dit zijn overigens niet twee harde categorieën, er zijn ook veel matten die er tussen in zitten in verschillende gradaties. Dit staat per mat aangegeven in onze webshop